Zo kies je de juiste bureaustoel!
| Kies je tussen design, functionaliteit of volledig ergonomisch verantwoord?
Ga je een werkplek inrichten? In onze webshop kun je uit meer dan 60 bureaustoelen kiezen. Alleen niet alle bureaustoelen zijn geschikt voor een flexwerkplek. Weet je niet welke bureaustoel je het beste kunt kiezen? In dit blog leg ik je uit op welke punten je moet letten!
Kies een makkelijk instelbare bureaustoel
Bij het inrichten van een flexwerkplek moet je met een aantal zaken rekening houden. Het belangrijkste is dat je de werkplek zo inricht zodat er verschillende mensen comfortabel en efficiënt kunnen werken. Daarnaast is het prettig als de persoon die er zit ook meteen aan het werk kan. Kies dus een makkelijk instelbare bureaustoel met minimaal onderstaande mogelijkheden.
Is de bureaustoel geschikt voor zowel kleine als lange mensen?
Bij iedere bureaustoel is de zithoogte verstelbaar. Dit is om een optimale hoek te maken tussen boven- en onderbenen. De voeten moeten plat op de bodem of op een voetensteun geplaatst kunnen worden. Omdat op een flexwerkplek zowel kleine als lange mensen kunnen gaan zitten, is de instelbare hoogte ook van belang. Is de bureaustoel minimaal tot 40-51 centimeter verstelbaar? Dan heb je een goede verstelbare hoogte!
Heeft de bureaustoel verstelbare armleggers?
Verstelbare armleggers helpen om een geschikte houding aan te nemen voor je bovenlichaam. De mate waarin armleggers te verstellen zijn kan erg verschillen. Je hebt armleggers die je in hoogte, breedte en diepte in kunt stellen. Daarnaast heb je nog armleggers die je ook kunt draaien.
In hoeverre kun je de rugleuning verstellen?
Het is de bedoeling dat de rugleuning zo versteld kan worden dat de bolling van de rugzitting aansluit op de holling van de je rug. Veel bureaustoelen zijn ook voorzien van een instelbare lendesteun en verschillende mechanismen - zoals een synchroonmechanisme- die zorgen dat de stoel zoveel mogelijk met jouw houding meebeweegt. Dit helpt ook om rugklachten te voorkomen.
Een bureaustoel voor iedereen!
Een flexwerkplek wordt door verschillende mensen gebruikt, maar ieder mens is anders. Hoe kun je dan een bureaustoel kiezen waar iedereen gebruik van kan maken? Er zijn daarbij ook nog bepaalde eisen waaraan een werkplek moet voldoen als je er een ergonomische werkplek van wil maken.
Gelukkig zijn er ergonomische bureaustoelen die geschikt zijn voor meer dan 95 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Waar je die aan herkent? Dat zijn bureaustoelen die gekeurd zijn en voldoen aan bepaalde Europese en Nederlandse normen. Deze normen zijn de NEN-EN 1335 (Europees) en de NPR 1813 (Nederlands). Hoe je weet of je een bureaustoel hebt met een ergonomische norm? Deze worden in onze webshop en showroom aangegeven bij de bureaustoel.
Zo heeft onze Actiflexx Weave bureaustoel de norm NPR 1813 en heeft de Ahrend 230 zowel de Nederlandse als de Europese ergonomische norm. Wil je meer weten over deze richtlijnen? In ons blog ‘Ergonomisch verantwoord werken’ gaan we hier dieper op in en lees je hoe je je bureaustoel en je bureau goed kunt instellen voor een ergonomische werkplek!
Denk ook aan comfort
Comfort betekent een prettige zitting, maar zaken als netheid en hygiëne dragen ook bij aan een positieve en comfortabele werkervaring. De bureaustoel op een flexwerkplek wordt door veel verschillende mensen gebruikt. Dan is het belangrijk dat de bureaustoel ventilerend is en in zekere mate ook goed afneembaar is.
Comfort is ook dat de flexwerker weet hoe de werkplek zo goed ergonomisch mogelijk ingesteld kan worden. Zorg daarom dat er instructies beschikbaar zijn op elke werkplek, zodat de flexwerker zijn bureaustoel naar zijn lichaam kan instellen.
Wat is goede kwaliteit voor een bureaustoel?
Dat een bureaustoel van goede kwaliteit moet zijn, geldt natuurlijk zowel voor een flexwerkplek als een gewone werkplek. Het verschil met een flexwerkplek is dat de bureaustoel anders gebruikt wordt. De stoel wordt dagelijks versteld doordat verschillende personen er gebruik van maken. Daardoor verschilt ook de belasting per dag.
Voor een flexwerkplek moet een bureaustoel dus gemaakt zijn op intensief gebruik en het veelvuldig verstellen van alle onderdelen. Als je kijkt naar sterke materialen, dan is een bureaustoel met een gepolijst aluminium kruisvoet steviger dan een kunststof kruisvoet.
Voor de bekleding kun je het beste voor een stevige en donkere stoffering te kiezen, zodat de stoel langer mooi blijft en je er zo lang mogelijk plezier van hebt. Extra stevige bekleding wordt vaak aangeduid met een aantal (zoals 100.000) martindale toeren. Dat houdt in dat de stoffering is getest op slijtage met het resultaat dat de bekleding zeer lang meegaat. Dit staat bij ons in de webshop en in de showroom ook aangegeven bij de bureaustoel.
Wat betreft kwaliteit is de gasveer hier ook belangrijk, inclusief een rugleuning en twee armsteunen. De onderdelen moeten ook los vervangbaar kunnen zijn zodat je niet alleen langer plezier hebt van je bureaustoel, maar ook een stuk goedkoper en duurzamer bezig bent dan als je een hele bureaustoel moet vervangen.
Maak gebruik van gratis en vrijblijvend advies
Wil je nog een stapje verder gaan voor het inrichten van je flexwerkplek? Dan kies je voor een duurzame werkplek! In ons aanbod vind je genoeg om jouw duurzame flexwerkplek te creëren. Lees ons blog ‘Een inkijkje: Hoe groen zijn we eigenlijk?’ hoe je kunt bijdragen én profiteren van een duurzamer milieu.
Heb je hulp nodig? Bel ons of kom langs in onze showroom! Je kunt ons bellen via 0314 - 399 088 of e-mailen via [email protected].