Gezond werken
| 10 Tips!
We kennen allemaal het bekende gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’, maar toch lijken we vaak onszelf tekort te doen op het gebied van onze gezondheid. Werk jij op je kantoor ergonomisch verantwoord? En hou je er zelf een gezonde levensstijl op na zodat je ook volledig kunt profiteren van je ergonomische omstandigheden?
Geschreven door Evaline van den Helder
op maandag 12 maart 2019
Leestijd 8 minuten
Ga snel naar:
Ergonomisch werken: 10 tips!
Met deze 10 tips laat ik je zien hoe je niet alleen fysiek, maar ook op andere vlakken de ergonomie op je werk kunt verbeteren. Ergonomie op kantoor wordt vaak geassocieerd met je fysieke gezondheid en de invloed die je werkplek daarop kan hebben. Laten we daar dus maar mee beginnen!
Hoe verbeter je je fysieke ergonomische omstandigheden?
Als we het hebben over fysieke ergonomie, dan hebben we het er bijvoorbeeld over hoe goed je ‘zit’ en kijk je naar wat voor bureaustoel je hebt en hoe deze is ingesteld. Dus je voelt hem misschien al aankomen.. hoe ergonomisch is jouw werkplek?
Naast een ergonomische werkplek is het ook belangrijk dat je lichamelijke klachten leert herkennen en ook weet hoe je klachten kunt voorkomen. Of nog beter, weten hoe je zelf een gezond lichaam kunt behouden om je werk vervolgens goed uit te kunnen voeren.
- Last van onderrug
- Pijn in schouders
- RSI klachten (pols)
- Spierpijn in nek
- Kramp in benen
- Vermoeide ogen
- Hoofdpijn
- Tintelingen in vingers
Tip 2. Probeer lichamelijke klachten te voorkomen
Het herkennen van lichamelijke klachten is één ding, maar het liefst wil je dit een stap voor zijn door deze klachten te voorkomen. Preventie! Met een paar algemene tips kun je al een heel eind komen. Bekijk ook ons blog: Ergonomisch werken: checklist en tips om je ergonomische werkplek in te richten. Wat kun je zoal doen?
- Blijf in beweging! Ga af en toe een stukje lopen
- Wel eens gehoord van bureaustoelyoga? Een goede manier om te stretchen!
- Zit niet te lang, wissel het af met staan met een zit-sta bureau
- Gebruik een deskbike om actiever achter je werkplek te zitten
- Kies een zit-sta stoel om half staand en half zittend te kunnen werken
- Bescherm je ogen: zorg dat het scherm op de juiste afstand staat
- Neem voldoende rust tijdens het werken
- Zorg voor meer afwisseling door taken af te wisselen
Tip 3: Beweeg (meer)!
Een goede conditie van je lichaam is belangrijk om optimaal te kunnen werken. Onder werktijd zul je misschien niet in de gelegenheid zijn om je lichamelijke conditie optimaal te houden. Maar gelukkig kun je wel wat dingen doen om je gezondheid op peil te houden. Want uiteindelijk begint een gezond lichaam bij jezelf!
De Rijksoverheid hanteert de volgende richtlijnen om een gezonde lichamelijke conditie te behouden (voor volwassenen):
- Doe minstens 150 minuten per week matig intensieve inspanning. Dit kun je verspreiden over verschillende dagen. Extra gezondheidsvoordelen eruit halen? Dan kun je langer, vaker of intensiever bewegen.
- Zorg ook dat je minstens 2 x per week spierversterkende en botversterkende activiteiten doet (ouderen in combinatie met balansoefeningen).
- Voorkom veel stilzitten
Werk je 5 dagen in de week en fiets je in een normaal tempo in minimaal een kwartier naar je werk? Dan ben je dus volgens deze richtlijnen al goed bezig!
Tip 4: Eet gezond
Fysieke gezondheid is essentieel op de werkvloer. Nee, je hoeft echt geen groene sapjes of wortels mee te nemen naar je werk om gezond te eten. Wel is het zo dat ongezonde voeding een negatieve invloed kan hebben op je fysieke gesteldheid. Een ergonomische bureaustoel doet daar niks aan!
Hoe maak je een gezonde lunch klaar?
Je kunt met weinig moeite een lekkere én gezonde lunch klaarzetten. Weten wat er bij een gezonde lunch komt kijken? Bekijk dan de vlog 'Gezonde lunch in de kantine? Dat doe je zo!' met lunch advies van Ilse van Active Living! Zij laat je zien dat een gezonde lunch klaarmaken niet moeilijk en ook nog eens heel smakelijk is.
Drink genoeg water
We weten dat we genoeg water moeten drinken, maar het wordt vaak vergeten tijdens het werken. Maak er dus gebruik van als je even je benen gaat strekken om een glas water te halen voor jou en je collega’s, zo help je je collega’s ook weer een handje om gezonder te werken;)
Vermindering werkdruk en stress is een belangrijke factor in een ergonomische werksfeer
Wist je dat werkstress de nummer één van de beroepsziekten is in Nederland? Dat wil zeggen dat het ziekteverzuim dat komt door het werk of de werkomstandigheden het meest komt door werkstress. Natuurlijk is een beetje stress geen probleem, het houd je scherp. Maar lang aanhoudende stress kan leiden tot zowel psychische klachten als lichamelijke klachten.
Tip 5: Schakel op tijd hulp in bij werkstress
Wat kun je tegen werkstress doen? Vraag hulp aan je collega’s om naar oplossingen te zoeken. Of zorg dat je werk op een andere manier kan worden ingevuld. En ben jij iemand die ‘s avonds in bed nog aan het malen is over werk? Sta daar eens bij stil om te kijken hoe je de situatie zo kunt veranderen, zodat je fit en gezond op je werk kunt blijven.
Natuurlijk komt er bij werkstress veel meer kijken en het verminderen is makkelijker gezegd dan gedaan. Ben je vaak vermoeid op je werk en irriteer je je de laatste tijd meer aan collega’s? Herken de signalen die wijzen op stress en zorg dat je op tijd stappen onderneemt.
Tip 6. Creëer rust en privacy op je werkplek
Als je in grote open ruimte of kantoortuin zit, dan kan het zijn dat je overlast hebt van pratende of bellende collega’s. Op kantoor mag het geluid maximaal 45 decibel zijn. Dat staat gelijk aan met elkaar praten en wat zachte geluiden van buiten horen. Hoe hoger de concentratie op het werk is, hoe lager het aantal decibel mag zijn. Let daar dus goed op!
Akoestisch meubilair kan een uitkomst bieden om geluid te reduceren en daarbij ook meer privacy op je werkplek te creëren. We hebben verschillende oplossingen, zoals scheidingswanden of akoestische banken die kunnen helpen. Advies of informatie nodig hierover? Laat het ons weten! Wil je meer weten over geluidsoverlast? Lees dan ook ons blog: Geluidsdemping kantoor
Ergonomie gaat ook over het beleid binnen de organisatie.
Iedereen heeft behoefte aan een goede en stabiele werksfeer. Daarom is een ergonomisch beleid noodzakelijk om productief en gezond te blijven.
Tip 7: Verbeter de groepsdynamiek
Het overgrote deel van de dag zie je je collega’s en je wil je graag op je gemak voelen op je werkplek. Wederzijds vertrouwen is dan gewenst en dat moet groeien. Daar zijn leuke manieren voor, zoals teambuilding! Naast dat het een leuke dag oplevert, leren collega’s op elkaar te vertrouwen en beter te communiceren met elkaar. Je leert elkaar op een andere manier kennen wat uiteindelijk weer ten goede kan komen op de werkvloer. Voor de dagelijkse ontspanning kun je ook kiezen om in de kantine een voetbaltafel of een dartbord neer te zetten. Ook een leuke manier om de band tussen collega’s te versterken!
Tip 8. Laat ergonomie in het hele kantoor terugkomen
Een ergonomisch ingericht kantoor zorgt ervoor dat je je lichaam zo weinig mogelijk belast met het werk wat je doet. Maar net zo interessant is dat je een kantoorruimte zo inricht dat je je lichaam niet alleen ontlast, maar ook comfort biedt en positief stimuleert.
Elke ruimte in je kantoor vraagt dan ook om een andere inrichting. Het ligt er heel sterk aan wat het doel is van de ruimte (vergaderruimte of wachtruimte bijvoorbeeld) en de invulling ervan. Heb je lange vergaderingen met grote groepen of maak je de vergaderruimte tot een plek waar je makkelijk en snel kunt overleggen? Lees alles over verschillende vergaderopstellingen op onze pagina: vergaderruimte inrichten. Wist je dat kantines ook steeds comfortabeler worden? Steeds vaker is de kantine ook een plek om buiten de pauze te verblijven. Dit vertaalt zich in een comfortabele kantine inrichting met bijvoorbeeld treinbanken of een loungehoek. Er zijn veel manieren om comfort te verwerken in je kantoor. Kom langs voor gratis advies!
En wat ook nog belangrijk is...
Tip 9. Het belang van buitenlucht, daglicht en natuur
Niet meteen waar je aan denkt als je hard aan het werk bent in je exceldocument, maar buitenlucht en daglicht hebben veel invloed op je productiviteit. Zorg daarom dat je tussen je werk door of in de pauzes even een wandeling buiten maakt om weer frisse energie op te doen. Ook kun je kiezen voor meer natuurlijk licht binnen met daglichtlampen en planten aanschaffen om het binnenklimaat te verbeteren.
Tip 10. Ergonomisch thuiswerken
Is je werkplek op kantoor helemaal ergonomisch ingericht, maar is je werkplek thuis het tegenovergestelde? Zorg dat als je thuis werkt je ook voorzien bent van alle ergonomische middelen om je werk te kunnen doen. Dus ga niet aan de keukentafel of op de bank werken, maar gewoon achter een bureau met een ergonomische bureaustoel. Het liefst in een opgeruimd kantoor met wat leuke planten en genoeg daglicht. En als je thuis zit en verder nergens heen hoeft, vergeet dan natuurlijk niet te bewegen!
Dat waren de 10 tips om de ergonomie bij jou op kantoor (en thuis) te optimaliseren. Ben ik iets vergeten? Laat het weten!