5 dingen die ik heb geleerd over... een school inrichten!
- 27 aug. 2018
Flexibilisering en werken in de cloud, dat klinkt wel bekend. Deze trends gelden niet alleen voor bedrijven, maar ook voor scholen. Hoe richt je een school in die meegaat met deze trends? Ik spreek Jort Jansen, coördinator op ROC Landstede, over welke veranderingen op de schoolvloer te zien zijn en ik krijg een rondleiding door de school. Lees, kijk en leer mee!
Leerkrachten hebben minder ruimte nodig
Een duidelijk punt is dat leerkrachten minder ruimte nodig hebben als gevolg van digitalisering. De kantoren zijn nu hokkerig, maar de bedoeling is om steeds meer naar een open sfeer te gaan. Dus geen aparte kantoren meer, maar een grote kantoortuin met verschillende werkplekken. “Docenten hebben in principe niet meer werkruimte nodig dan een schooltafel,” vertelt Jort. “De klassieke hoekbureaus zie je steeds meer verdwijnen omdat grote pc’s worden vervangen door laptops en er steeds minder papier wordt gebruikt. Hier wordt ook op gestuurd, alles wordt gedeeld met elkaar.” Dat is natuurlijk ook weer een mooie manier om bewuster en zuiniger met spullen om te gaan.
“Docenten hebben in principe
niet meer werkruimte nodig
dan een schooltafel.”
Het verschil zit hem ook in de functie die je hebt binnen de school. Heb je een administratieve functie? Dan ontkom je er niet aan om een groter bureau te nemen. Je moet dan natuurlijk veel met documenten werken. Ben je een docent? Dan zal je al gauw aan minder ruimte genoeg hebben omdat er steeds minder papier nodig is om les te kunnen geven.
Een administratief kantoor met een zit-stabureau. Hier wordt wel nog veel met papier gewerkt.
Meer flexibiliteit en kantoortuinen in de toekomst
Er is een cultuurverandering gaande als je kijkt naar hoe er gewerkt wordt. Thuiswerken komt vaker voor en kastruimte is door digitalisering bijna niet meer nodig. Dit zorgt ervoor dat de inrichting ook anders moet. Jort: “je merkt dat flexibiliteit steeds belangrijker wordt. Docenten vliegen van plek naar plek.” In de toekomst zullen er ook meer kantoortuinen zijn waar docenten kunnen werken.
Van papier naar digitaal en in de cloud werken
Wist je dat examens, contracten en diploma’s tot 20 of 30 jaar bewaard moeten worden voor de examencommissie? En dan niet digitaal of in de cloud, maar gewoon uitgeprint. Dat betekent dus een massa-archiefkast waar alles in wordt bewaard. Jort verwacht dat dit binnen aantal jaren ook verdwijnt en dat alles ingescand wordt. Op deze manier heb je eigenlijk minder kasten nodig, of worden kasten misschien anders gebruikt. Niet meer voor grote archieven, maar voor gedeelde spullen. De docenten hebben sticks met veel geheugen om hun materiaal op te slaan en werken met laptops, wat ook weer hoort bij de flexibilisering van de werkomgeving.
Gezondheid wordt belangrijker
Mensen werken langer en gezondheid is een belangrijk aspect. Daarom wordt er ook steeds meer gekeken naar kwalitatief goed meubilair. Zit-stabureaus en instelbare bureaustoelen zijn daar een onderdeel van. De kantoortuin moet een plek worden waar prettig kan worden gewerkt. Jort: “we willen kantoortuinen waar docenten kunnen werken met veel groen en meer licht, minder hokkerig en met een goed klimaat.”
“We willen kantoortuinen waar docenten
kunnen werken met veel groen en meer licht,
minder hokkerig en met een goed klimaat.”
Kantoor met veel licht, planten en een bartafel waar staand gewerkt kan worden. Een mooie open kantoorinrichting met een moderne uitstraling, meer groen en een prettige werksfeer!
Ook zie je gezondheid meer terug in de klaslokalen. Zo zijn er klaslokalen ingericht met schoolmeubilair dat volledig aangepast kan worden aan de lengte van de leerling. Klaslokalen waar veel achter computers gewerkt wordt, hebben comfortabele bureaustoelen. Leerlingen moeten zowel individueel als in groepen prettig kunnen werken. Daarom zijn er klaslokalen met scheidingswanden, zodat er ook de mogelijkheid is in een klas om in groepsverband te werken. Met scheidingswanden heb je meer privacy en heb je geen last van elkaar.
Tweedehands ergonomisch schoolmeubilair. Jort: "het was even wennen, maar je ziet dat het voordelen biedt om makkelijker in groepsverband te werken. Het valt op dat vooral de jongens van transportles er heel blij mee zijn. Dit zijn namelijk vooral lange jongens en die vinden het prettig dat ze hoger kunnen zitten. Dat zit comfortabel, want er is meer ruimte voor hun benen."
Circulair inrichten, een juiste keuze!
Binnen ROC Landstede wordt er ook rekening gehouden met circulair inrichten. Er wordt gekozen voor een milieuvriendelijkere inrichting door het aanschaffen van tweedehands meubilair. Met de mogelijkheid om meerdere leveranciers te kiezen, is dit ook makkelijker om in een circulair beleid te voegen. Je vindt bijvoorbeeld in sommige klaslokalen tweedehands en nieuw gestoffeerd schoolmeubilair terug. De reden die Jort geeft om circulair in te richten is dat nieuwe spullen niet altijd nodig zijn. Een goede zet!
In het ICT lokaal zit je langer op dezelfde plek in dezelfde houding. Daarom zijn bureaustoelen om je houding te ondersteunen een goede optie. Deze Hergebruik, nieuw gestoffeerde stoelen zijn neutraal en kunnen daarbij in de gewenste kleur gestoffeerd worden.
Verdere toekomstplannen?
Innovatie staat nooit stil! En daarom blijft ROC Landstede ook veranderen. Jort licht toe wat er op de planning staat: “de kantine! Dit is een groot project wat een grote multifunctionele ruimte moet worden, met kleine werkplekken." En zo zet ROC Landstede stap voor stap bewuste keuzes om een optimale omgeving te creëren voor docenten, medewerkers en leerlingen.
Ik heb deze dag veel gezien en geleerd, met dank aan de gastvrijheid van ROC Landstede en Jort! Voor de rest van de rondleiding vind je hieronder een sfeerimpressie met uiteenlopende schoolruimtes bij ROC Landstede.
Tot de volgende keer!
Een grote vergaderopstelling met twee tafels voor 12 personen, voor presentaties en vergaderingen. In combinatie met comfortabele, tweedehands vergaderstoelen.
Een creatief klaslokaal met een grote tafel en tabouretkrukken. Een makkelijke oplossing om flexibel te kunnen werken aan een project aan tafel. Krukken nemen weinig ruimte in, zodat je makkelijk met meer mensen rond een tafel kunt zitten en er meer ruimte is om vrij te bewegen.
Een klaslokaal met een interactieve opstelling, met kleine tafels en nieuw gestoffeerde stoelen.
Tafels uit meubellijn Huislijn hebben een strakke, basic uitstraling en zijn goed om in te zetten als standaard bureaus.
Een kleine vergaderopstelling, makkelijk om kort en één op één zaken te bespreken.